Klik Jangan Tak Klik

Thursday, June 3, 2010

Bahaya jadi tukang jamin

sebelum aku bukak lagi cerita
cameron highlands
yang tak habis

Kasi aku buat
membebel dulu pepagi ni

Nila alkisahnyer
naper aku menghilang semalam
sibuk menguruskan hal2
perbankan

kalu dapat duit takper gak
ni tak wang keluar
and pay for nothing
bertekak meraban pun tak guna
dah sah kat T&C
kita dah sign

So korang2 semua
kalu nak jadi penjamin
tak kirala pada sesapa pikirla beratus ratus kali
sbb kalu si peminjam buat taik tak bayar
penjaminla harus membayar
so kalau nak more details
sila klik disini yer

Inilah jadi nak buat baik
last2 free dapat bala
bank peduli apa
lebih kurang ALONG
gak...lu jamin itu org tarak bayar
saya cari sama lu la...

INGAT!!!!!
Penjamin terikat
dari segi undang-undang
untuk membayar balik
pinjaman jika peminjam
tidak membuat pembayaran

Tetapi tidak mengapalah inilah ketidakadilan didunia
diakhirat confirm tak lepas punya
masa nak pinjam kan main merayu
bila dah dapat lupa diri
tak reti nak bayar org lain yg tak berdosa jadi mangsa

Psst: Itu jer nak luahkan....

24 comments:

NeenaAnuar said...

alahaii.. sian nyer kat you dearr... takpe.. sabar keh! harap2 ade hikmah disebalik apa yg berlaku... mana tau satu hari nanti you akan dpt rezeki yg lebih berlipat lipat kali ganda.. Insyallah...

Tapi kalau I dlm your shoe pun confirm meroyan meraban mengamuk segala lah.... mau ku bawak parangg jumpa si peminjam tu! huhuhu....

aku_tiewa said...

tu la..
dgr mcm2 cite org yg jd p'jamin nie..

adoiiii camne nie..
dahlah abg ipar suruh jd penjamin dia..

xnak la sume ini t'jadi..
ah, bersedia la cari alasan..
kan3??

B'ingat sblm kena...tq atas p'kongsian citer ini..

sarah shafie said...

sbar2..

qellissa said...

betul tu, my hubby used to be a penjamin kepada his bestfriend utk loan kereta, and guess what.. the hirer didn't even paid single cents pon since he got the car..sampailah keta tu kena tarik 10 month after he bought it. lepas kena lelong, my hubby had to paid the balance of the car which he didn't even drive pon..klu x byr for sure nama blacklist aite..so nak tak nak, kelat x kelat kena lah byr 26k tu for nothing.... and his friend tu lesap entah ke mana...so the moral of the story, x payah nk jd BAIK jamin org ni, kelak yg padah kita jugak..

fikaryna said...

buat baik berpada2..ryna pun penah kena.sabo2 ek..

y@n@ M!B said...

bahye gak kn jd penjamin...ermm...
tp beragak la kn klu da pjm pandai² la byr blk..takpun org tu byr kt sis sket² ke..xde la terkezut sis kena kuar duet segedebuk terus..

sabar sis.....

TopsyTurvyMum said...

pasal isu jamin2 ni pun boleh putus sedara...

betul Posh...dunia boleh lepass...akhirat nanti...??

Mimy Hamid said...

aku pun nak luah gak...aku nasib menjadi penjamin...kawan sndiri beb..habis aku skrang tak leh pinjam apa..blacklist gegara dia...hamsap tul...tensionn...aku paham apa ko rasa

sisdee said...

benda tu gak jadi kat my sil..even dlm family pun hati2 le jadi pnjamin..tak pasal2 org yg mbeli buat bodo tak byr...yg kena pjamin....susah kan :(

niesz said...

mmg susah jd penjamin nie..ayah niesz pon ade jd penjamin tuk kete unty niesz..risau kalau tibe2 die xley byr..kalau kete murah xpe..ni kete,nk yg mahal2..xfhm betul..

rasp said...

kes nie i tak tau bila lah nak resolve...
pernah dulu kata nak kuarkan akta nak menjaga hak penjamin...
hareeemmmm till now sunyi sepi....

ratusiput said...

tu la..aku mmg pantang mende2 camni.especially kat cik kitol tu.tak kire la adik badik ke apa ke...peduli apa aku...laki aku tu pemurah tak bertempat.mmg kena alert skit ngan dia bab2 camtu...sok pape jd aku laki bini lak yg perang...ehehe...

BezBuddy said...

posh jd penjamin sape?sedara ke?sbr byk2 k

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

that's why aku xnak jadi penjamin...eeeeeeeeee scary...tapi masa aku study dulu...loan mara my late sister n my late step father jadi penjamin..skrang 2-2 orang dah xda..huhuhuh...

☆ lieya latif ☆ said...

mmg bahaya sis....tak memasal kite yg kene tanggung .... kene hati2 next time kalo nak sign ape...better bace dulu syarat2nyer....

Dee said...

kesian posh..tulah kdg2 dee xnak jd penjamin..sbb ginilah..sok2 kita yg tanggung walhal sesen pun kita x merasa..

Softtouch [Hanim] said...

siannyer sis..mmg itulah jdnya kalu jd penjamin..mmg kene hati2 kalu kita nk jd penjamin...

betul sis kat dunia lepas..kat akhirat nnti jgn harap nk lepas

nabilah_2908 said...

hmm...sepatunya sistem penjamin ni dihapuskan..kesian si penjamin..teranyaya..

kawan my dad...merana sbb kes ni..si peminjm lari th kemana...sudahnya dia yg kena bayar...semua hutng2 peminjm tu...smpi akhir hayat dia pun masih tk habis lagi hutng tu...kesian kan..?


jom ke APA KATA HATI pulak,
TERINGIN

cha said...

paling takut jd penjamin pd org yg tak reti nk bayar.kita yg seksa kn hidup.tp mmg tak boleh buat ape ke sis?

ieda said...

beb haku tumpang sedih jugak .. tuu yg x suka sgt menjamin org .. skrg nieh kalau jamin org jamin adik beradik jerk .. org luar sorry :))

Lady of Leisure said...

takat ni aku takde jamin sapa2 lagi.. huhu

~Blabberina~ said...

mmg xnak jadik penjamin sape2..

mJ said...

tang ni la yg aku pling ngeriiiiiii sgtttttttt...sbb tu sape2 nk aku jd penjamin aku soh wat potongan gajiiii....& hanya adik bradik je pon yg aku brani jamin

Delimasari said...

mmg bnyak bahaya jadi penjamin ni..
kawan sis tu jd penjamin = sampai surat saman masuk mahkamah,,,,,
kesian terpaksan membayar org lain punya pinjaman