Klik Jangan Tak Klik

Friday, May 28, 2010

Khasiat Mandi Sireh

Aku suka jer bab2 mandi
Kali ni mau story kebaikan mandi sireh
yang aku amalkan
walaupun kekadang buat kekadang kelaut gak

Aku kekadang tengok keadaan
sbb
daun sireh paling senang nak dpt
kat area rumah aku so haruslah digunakan
sebaik mungkin

Ni pun aku tak ikut mana2 petua
cuma MIL aku jer yg suke buat mende ni
sbb biasanya aku
suka mandi bunga
(Jgn ingat bukan2 yer mau mandrem ker apa)
aku punye style senang takdenyer 7 jenis bunga
aku beli jer yg kat pasar
tapi kalu pi umah mak aku petik ajer mana bunga
nak
kan bunga2 ni bagus untuk aura kita

Ingat lagi masa zaman rumaja
mana ada budget nak beli krim2
so haruslah jaga ikut petua2 lama ni
sanggup tu bangun pagi2 buta pi kat pokok
semata2 nak kan air embun sapu kat muka
pastu selawat..

Tapi bila la ni dah tak koser nak buat
tenyeh jer la krim apa yg ada

So meh aku tunjuk cara aku yer
Ini bukan mau ajar masak yer
hehe

Mula2 rebus la daun sireh ni
sebelum tu kasik ramas2 daun tu

tapis ambil air nya sahaja

Pastu amik limau nipis
kalu dpt limau purut lagi power

Masuk dlm air rebusan sireh

pastu embunkan semalaman
sok pagi2 buatler mandi
paling elok bila dah habis haid
elok sgtla kasik badan kita segar semula
tapi sebelum nak mandi
tu bacalah selawat 3 kali
& niat yg baik2 saja..

lagi satu kalu sakit gigi eloklah kumur2 dgn air sireh
sbb sireh berfungsi sbg anti septik
lagi satu kalu badan gatal2 pun elok amalkan
dan juga kalu gatal toottt
pun blh gak basuh dgn air sireh...
tu sbb kalu lepas haid elok sgt amalkan dgn cuci tradisional ni

tapi kalu "gatal" lain tak dpt nak nulun nyer
hehe

Psst: Nanti leh cerita kisah mandi lain pulak yer....

20 comments:

a d r e y n i e e l i s y a said...

wah...
rajin ko yang...
gilaaa ah..
kalo ada sabun sireh..
hahahahha..
gila punya malas

TopsyTurvyMum said...

mmg elok kalau amalkan ni...sihat luar dalam:)

aku ingat ada gambo ko tgh mandi ekekeke..

*hampa*

NUNU EERA said...

nk kne try ni.. tpi sape nk amkkn air embun..hehe..

RaMa2UnGU said...

hohoho...bagus info ni..
kat umah uwan ni ada banyak sireh...
bleh la gunakan..heeee

I_Hate_Lolipop said...

errr?? kalau kat kl beli sireh dari keling leh ker?

Softtouch [Hanim] said...

patutlah sis cantik..rupenya sejak dr remaja dah buat petua tradisional tu..gigih sis amik air embun....thanx lah share petua tu...

POSH76 said...

adreenieliesya~beb I pun kekadang malas gak tp kalu rajin sgl mak nenek mandi I buat hehe

TTM~Mmg bagus untuk long term kasik awet mude hehe...ko takde maknanyer aku nak tayang mandi kat sini hehe

NunuEERa~Beb air embun tu seciput ajer u kene ler amin sendiri kat luar waktu subuh..make sure pokok tu bersih...

Ramaungu~ Terai ler mesti berseri2 muka nanti insyaallah

Ihatelollipop~Tak kesah janji nama nyer sireh...I guna pun jenis sireh keling...mmg org cari kalu nak buat sireh junjung hehe

Hanim~Dulu rumaja mmg ler rajin petua2 ni sbb takde budget la ni jarang dah buat petua ni kdg2 terlebey rajin jer ...kalu suka nanti I syer petua lagi yer hehe

NeenaAnuar said...

thanks for sharing dear! I bab2 mandi camgini memang pemalas lipass sikit nak wat.. sbb tak rajin nak merebus ngan nak menyediakan bahan2 tu...

tapi biler tengok you buat nie.. teringin gak nak wat.. sbb nak dpt kulit cam you! licin & berserii jerk! Thanks yeah! :D

tapi camner nak dptkan daun sirih? mintak you post kan boleh? hehehe...

ieda said...

ish beb .. den selalu gak mandi daun sireh nieh masa dolu2 .. selalu balik kg kan .. my grand mummy ada tanam pokok sireh di kg soo selalulah layan mandi sireh .. jeram kepala ngan sireh .. dan yg paling hooot makan sireh .. perghhh sedapp gilerrrrr :))

POSH76 said...

Neena~ Mmg leceh nak dpt bahan2 ni nak kalu dok town....buleh2 u kasik alamat hehe...I buat ni sebab dok area kawasan kampung hehe

Ieda~Dah kata dah org tua2 mmg amalkan sbb tu depa tak makan tua sgt..aku sireh tak leh nak telan podeh hehe

ratusiput said...

patutla muke ko n kulit ko cantik je poshh...berseri2...ehehe...aku kalau ade org tlg sediakan pg ptg siang mlm aku mandi sireh pun takpe...

shameel Iskandar said...

Nka try jugaklah petua ni. hehehe. Pernah try minum jus sireh tak. Tuhan punya tahu deritanya saya nak habiskan jus tu

black_mel said...

rumitnya...nak buat..tp mesti mujarab..

Ashikin said...

wahh good sharing la. tp ada x jual yg dah siap? ahahaha malas nye makk aihhhh :P btw patut la kulit posh putih gebu.. rajin jaga..

uMMisYa said...

Rajin sungguh ko ye posh..tabik komando lah kat ko

patutlah maintain je berseri. nanti kalau aku jumpa daun sireh nak aku buat lah.

tepek lah lagi petua or amalan kecantikan ko.

Lady of Leisure said...

wah rajin ko membelai badan ala2 spa di rumah gitu hehehe... tapi sireh ni orang kata bagus kan, aku pernah baca kalau rajin cuci pakai sireh seri akan naik ke muka..

KASIH said...

sungguh jujur ilmu mu itu.. i like..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

wah cayalah beb...ko rajin gila kan..tapi tue la..klu nak cantik dalaman harus la kena rajin2..tapi msalahnya aku nie memang pemalas..tapi bab petua sakit gigi tue..memang betoi kan...nenek aku yang ajar..kumur dengan air rebusan sireh yang suam2..katanya...

hans said...

wah
nama dia unik
poposh

Mimy Hamid said...

gatal lain ada makneeee..eheheh..aku lak gatalni..huuh..eh tq yer sharing mandi sireh...suke aku nk try