Klik Jangan Tak Klik

Monday, April 12, 2010

Hilang terus nafsu

Nak duit mcm "nuffnang" silala klik2 CATCHEYE
Korang thanks sbb still sudi klik2 my nuffnang

Ni nak cerita sikit
pengalaman "pahit" makan kat restoran ni
kalu korang nak pergi boleh dgn syarat
" DO NOT TAKE ANY PICTURE"

Mula2 cam happy ler nak lunch kat situ
dah Mr Y heboh naa nak makan
"Chinese cuisine"
itu pun coincedence
sbb nak pergi survey
jaket riding kat one of the shop kat Kelana Jaya
tapi tutup ler pulek

ikutkan aku nak makan "Western"
sbb kerap sgt makan chinese cuisine

takperlah mungkin dah rezeki
restoran ni kot
aku pun kata kat Mr Y
orait jelah since kita pun tak pernah pergi
so is good for my blog review


Nilah restorannya
"ALADDIN"
yang mcm hampeh


Masa ni nafsu nak makan tgh menggelodak cam nak rak
yelah akukan
tak amik breakfast
harusla kebulur
So excitedla nak order macam2

yang kasi aku naik tension
yelah gambo menu dia blur
& tulisan kecik2
(Masa ni masih bersangka baik)
kan main seksa mata aku nak tngk gambo menu tu
(la ni baru aku dok terpikir kenapa dia blurkan gambo menu tu
sbb dia takut org cilok menu dia)


Nilah dia "shark fin soup"
aku ingat sorang hirup pun tak lepas ni


Ni air yg aku order "ribena laici"
yang rasa cam air lalu
entah mana rasa laici
entah mana rasa ribena
Mr Y dok order "chinese tea"
sbb sakit tekak


Aku pun dok ler snap sikit2 pun
ni aku tak tau utk apa
cam pepper tapi ada beras dlm tu
tiba2 manager mai sound kat aku
"you can't take our menu photo"
findla aku stop amik photo kat menu dia


Nilak kong po chicken rice
yang mmg jadi fav aku tapi terus jadi tak sedap
mmg tak berapa sedap sgt pun ada tempat lain lg yang lebih sedap
& reasonable price
Mr Y lak entah mee apa dia order
masa order dia sampai tu kami dah kene sound tak boleh ambil gambo
lagi

Rupa2nya dia tak puas hati lagi mai lagi kat aku
dgn nada suara yg tinggi sikit
"Tak boleh ambik langsung photo kat sini"
aku pun terkezut tuceng gak ler
so far aku tak pernah ler dapat experience camni

Aku mula2 cool gak dok explain kami amik
gambo just to put in our blog
tapi dia still kata "NO NO NO"

apalagi Mr Y pun dok sound
"we are giving you free adverstisement oso you don't want rrrr"
yang aku lak dok membebel gak ler
sempat ler aku sound
next time

put signage
"NO CAMERA"
senang aku tak yah pi langsung
& tak yah aku nak bazirkan duit makan kat sini
food pun sedap sgt
Aku cakap ni bukan pasal aku hangen sbb photonyer issue
tapi mmg makanan dia SO SO ajer
tak caya korang pilah

Aku tak dapat bayangkan kalu aku bawak camera
DSLR...agaknya entah macamana lak

Aku ingat lepas ni kalu aku nak masuk mana2 restoran
aku nak tanya boleh ambik gambar tak

Mr Y dok pujuk aku rilexlah
lagi nak suruh aku enjoy the food
camna aku nak enjoy
udah mcm makan kat dlm prison
bila staff dia dok berdiri tngk jer kami makan
takut naa aku snap gambo lagi
which is aku rasa cam uncomfortable

lagiler aku hangenkan
actually masa tu pun aku dok cakap
dgn Mr Y suruh dia cepat2 habiskan his food sbb aku dah mmg
takde nafsu nak makan
aku ingat mau blah jer dari restoran tu

kan main setakat berapa ketul jer dish yang kami
order end up sampai RM60
mmg tak berbaloi langsung tp kalu food dia mahal service
bagus maybe aku leh pejam mata
tapi kalu service camni kirim salam

Takut sgt kami dok ambil photo kat kedai dia
dgn alasan takut kami tiru
menu & deko kat dia boleh

Aku pun tak paham kenapa some
of the restoran kat
Malaysian ni tak boleh ambil
gambar..apa punya mentality pun tak fahamla
Setahu aku kat overseas takde pun masalah camni

Psst: Masa nak balik aku keluar buat bodo ajer...Mr Y jer yg dok senyum kat depa malas aku nak layan & jgn harap aku nak jejak kaki aku kat restoran ni lagi

27 comments:

sis_nita said...

lorrr..

amik pic pon tak blehh ke..?
isk..
lenkali awak kata laa nak promo kat blog..
haha! mesti diaorang terus mekap2 dan dgn bangganyerr suh awak amik beberapa snap..

hmmm..

elooo.. sihat ke..?

Azmiezas said...

Ala..eksyennya..macam la bagus sangat..

kalau akak tobat tak pegi dah la lain kali,..banyak lagi tempat lain kan??..

btw:..mesti awak bengang sangat kan??..

Gieyana said...

alahaiii ada gak restoren cenggitu erk? x kasi owg amik gmbar lak..adeeii..kalau ku dh Mr HUbby sure dh blah...geram!

mimi said...

uik...nice post

TopsyTurvy Mum said...

macam2 hal plak ye resto aladdin tu..nak ambik gambar pun takleh..
kalau tip top ok gak ler nak kekwat gitu..ni nan ado!

elok jugak hang bagi review camni, org lain boleh tahu.

black_mel said...

kalau servis buruk macam tu,jgn harap la org nk singgah dah...bg promosi percuma pun xnk..mmg la org tu rugi...x sedap?haha..mmg sy x akan jejak ke restoran tu..

kesimpulannya,mmg mahal...xnk pegi..

-niD's- said...

ALALLALALAL...napalaa org tu...kedeKot sangat....... mcm semPoi makanan dia...ekekekek...
dia jeles kot tu....POSH tak amik pic dia sama....

BeaN MorENo said...

uiks amik gambar pun xleh eyh...kedekut...

y@n@ M!B said...

owner dia tu bangsa apa??cam pelik je nk sound2 cemtu..restoren 5 star pn x kerek gitu..erm kn da dpt publisiti negatif skrg...huhu..

sabo ye sis...

rasp said...

aparaaaaaa....
kan dah rugi dpt negatif feedback..
kalo i pun sis, terus hilang napsu nak makan...
makanan sodap pun leh jadik tak sodap....

Nashays said...

yayyyyy horror nye kedai tu..siap waiter berdiri kat sebelah tgk kite mkn..so tak selesa nak mkn dibuatnya

atty's said...

salam posh .kty yg baca pun hangin ..
kalo kty kat tmpt posh pun mesti marah ..

dah le tak sedap ...kerek lak ..

Flo Alfera said...

Adesss teruk juga..tak kan ambil gambar pun tak boleh..kalo aku pun..mmg confirm tempat tu tersenarai dlm "black list" aku.

NeenaAnuar said...

huH! I've experienced before beb! tapi tak der lar sampai nak berdiri sebelah waktu kite makan.. tu memang melampau tahap gaban dah tu! over giler!!

alah... memang malaysia nie entahapapaentah! I pelik taw.. just got 1 question in my mind... Kalau betol food or service yg diaorg sediakan bagus.. why worry org nak tiru or buat apa2? well! kalau betol best & bagus.. org akan tetap dtg tempat you if ade org lain yg cuba nak tiru cam kedai you pun lah! ishh!! memang I cukup emo lah beb biler ckp2 pasal hal nie.. coz memang dah banyak kali terkene.. memang sgt bodo coz dia tak tau yg kite berbloggin secara tak langsung kite dah buat marketing free for them kan!

Dee said...

mmg ada certain restaurant x bg kita amik gambar..tu yg kdg2 kena cover2 amik..

Mimy Hamid said...

ek eleh poyo tulll..macam la taraf hotel 5 bintang...pyos tulll..tak nak ar aku pegi

Muhammad Adam Rayyan said...

lain kali auntie cakap auntie nih food critic undercover utk food magazine. biar dia cuak!

cakap auntie akan tulis bad review sebab customer service cam hampeh!! sure kena caj gak kat 5% service caj kat bill tu. btol tak?

NaNaJoe said...

mak ai...belagaknye..baik mkn kat mamak...xde org sound pon..huhuhu~~

Rinna said...

Orang nak bagi promosi percuma restoren dia org pun tak nak ker.. isshh..tak jadi ler kalau nak pi cam nie..nye kess..

AkuPenulis said...

ceh..kerek giler..nyampah i..hehe

Alida Ali said...

teruknya tak bg amik gambar...diorg igt kita ni nak servey tiru cam diorg kot....

ira_kecik said...

kalau gitu mana2 paper or magazine nak wat review pasal makanan kat restoran dia pon tak leh la kan sbb tak leh take photo...ape punya restoran la.... tak pernah dengar camni.... kalau ira kena cam nie ira pon hangin....

Ms AiReEn MoHd said...

la tak sedap ker nok, da dekat umah mommy tempat resto tu..aku tak teringin pun makan situ..sari ratu yer aku teringin...

Ms AiReEn MoHd said...

hahaha kalau aku slumber aku kate...hallo i pay for this food...its belong to me lar...y i cant snap plak...kalau aku kan die kate tak leh..aku bla tinggal kan situ semua mknan..aku just bayo air tu jer ngan ucapan kat org to...ur business going to bankrupt.....wakkaka ade beran ngan aku...mati la terkedu org tu...

Mia-Ina said...

eei bengangnya klu kena mcm2...sabo je la kak posh..mcm la bgs sgt restoran dia...

Delimasari said...

sakit hati d watnya...
tokehnya baru dpt restoran tu kot... dia ingat makanan dia terlalu sodap agaknye.....
jgn masuk lg.....

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

eee gila kekwat kan..asal restoren dia dah bagus sangat ke gamaknya...huh`..aku lak yang sakit hati beb...
diorang nie memang kadang2 perangai peliks skit kan..macam la kita amik gambar kat dalam tue..pas tue kita nak jual menu2 diorang agaknya..sengal babun btoi...