Klik Jangan Tak Klik

Friday, March 19, 2010

Know your RIGHTS

Nak duit mcm "nuffnang" silala klik2 CATCHEYE
Korang thanks sbb still sudi klik2 my nuffnang

Salam u all
bagi salam dulu walaupun tajuk
omputeh

Nak kasik khutbah Jumaat sikit
and share my experience
"hak kita sebagai pengguna"
aku kan pantang ada jer tak betul aku mesti mau
komplen punyer
jgn ler nak tifu2 yer

yelah sbg pengguna kita mesti tau hak kita
jgn suka2 jer peniaga ke saper2 ke mau tipu
tapi kalu dah terkene tipupun
masih ada cara utk mendapat gantirugi
tp kalu dok diam2
kem salamla


Ni dia susu kegemaranku
tamak beli bnyk2
nak cukup stok dlm dua minggu
last2 one of the box
"masam"
yg kesian mangsanya Mr Y
aku lum minum lagi tuang utk dia
afdalkan kasik somi dulu
amik ko
"uwekkkk"
apa kene lak laki aku ni
sbb masa tu aku tgh layan TV
dia lak tgh syiok layan tenet


aku mula2 tak caya ingat dia main2
sbb so far aku beli pun tak pernah pun susu tu rosak
pastu expiry date pun lama lagi
ingat dia ngada2 last2 aku lak terai
amik ko mak aii teruk tul rasanya
aku lak "uwekkk"

so pagi terus buat
komplen pale otak dah plan kalu depa
refuse to accept my complaint
aku akan bawak terus
ke PENGGUNA
hehe


teruskan call CS depa
tp sangkaan aku meleset
they attend aku nyer complaint
dgn begitu baik skali
siap buat appointment
utk dtg rumah
nak amik susu rosak tu
utk dihantar ke lab



so smlm disbbkan aku susah sikit nak amik cuti
Mr Y la sacrifice amik cuti
balik jer rumah tngk depa
siap kasi 2 kotak marigold
+
Vitagen yg less sugar

bess2 penuh fridge aku dgn susu MARIGOLD
tak sia2 aku komplen

so korang kalu dpt kes2 camni
gunakanlah hak sebagai PENGGUNA
dgn sebaik2 mungkin
jgn sikit2 cakap tak payahla
small matter jer ni


so apalagi meh kita "minum susu" dulu
sebelum tido wajib minum susu
tapi Mr Poposh tak suker milk
hehe

Psst: Ada ker patut pagi tadi ada samseng jalanan kasik FCUK kat aku kureng asam betul tp nasib baik aku balas balik pintas keta dia and siap HON balik padan muka...puas hati aku hehehe


34 comments:

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

betoi tue beb...gunakan hak kita sebagai pengguna dengan sepenuhnya..wah bestnya dapat vitagen...cedap2....

hahahah aku suka cara ko pintas balik samseng jalanan tue..apa dia ingat fomfuan takut sangat ke..huh`...*emosi di c2... :P*

Md Nasir said...

salam..
bagus2.sy pun akan buat perkara yg sama kalo kena benda camnie.x bolh nak malas2 buat complaint,duit kita hak kitalah juga..

zella y said...

wah...baguslah company ni..
siap dtg umah lg tu...


xrugi complain...

NaNaJoe said...

wah!!!! so greate...len kali kalo ad kes mcm ni nk report la...hehehe~~

Jijahh @ f.k said...

hahahhaha itu samseng tiru macam citer Mr.Bean kot ... huhuuu ... jijah ingat ko balas balik ..rupanya hon .. hehehe tabik spring laa .. sbb ko tak senang di buli ....

Mimy Hamid said...

minum susu anda jadi sihat dan kuat...heehhe

sasha* said...

susu dh lama kot?expired date plak mcm tak lama lg je.selalu benda2 cmni expired date lama kan.abis tak kene sakit perut ke apa sis?

Alida Ali said...

bagus la awk berani buat aduan...

sisdee said...

i dah dua kali kena ngan susu HL tu..smpai tak larat nak komplen :(

takut dah nk beli HL dah tukar ke susu lain dah :D

Bitter Sweet said...

agaknya depa salah print expiry date tu kan? klu tak, camne dah boleh masam..yucksss!! kembang tekak haih..

btw posh, aku ada tag ko, klu rajin + ada masa, sila lah buat yer

sueanne said...

cayalah sis..terus wat komplen...heheh..free marigold lagi..

sis..tak terpikir pun nk komplen kat CS marigold..kalau kite, kite trus komplen kat kedai yg dibeli tue..hehehe..

nuriz said...

wahh bagus ye siap layan panggilan lg..customer services yg bagus

TopsyTurvy Mum said...

bravo..bravo..

aku biasa gak kena gini..susu masam cepat..aku tuduh hari panas jer hehehe

Azmiezas said...

Bagus jugak ya, beli satu dapat 2,3..lagi..

lagi satu akak nak pesan,..ini (hubby akak la.. yg..selalu pesan sebenarnya)..
**kalau org tu fcuk kat kita, buat dunno jer,..jgn hon2 atau balas balik, pasal takut nanti owang tu samseng jlnraya ke, kaki pukul ke..macam mana??..sapa nak tolong..**

org sekarang ni ramai yg tolong tengok ada la!!..so sabar sikit ya!!..(just 4 ur info..)

a d r e y n i e e l i s y a said...

ui.. yunk...
bagusnya u..
siap call lagi...

dpt gak benefit..

NuRul said...

huhuhu..betul tu kita pengguna ada hak komplen tak pasal2 dpt susu kehkeh

Softtouch [Hanim] said...

pernah jadi kat sy sis dulu tp sy ngadu pun..ingatkan sbb sy letak kat pintu fridge tu, mgkin rosak sbb sy bukak tutup fridge tu..xteringat plak nk komplen yer..tp mmg betl hak kita kan kene komplen lah

~ ( LayDee_N ) ~ said...

haa..?? Naper lak org tu?? sis ade buat salah ker?
Boleh2 jer sis ni ek.. KAMIKAZE.. heheh

NeenaAnuar said...

I pun penah kene susu masamm.. tapi I gie complain kat kedai yg I beli tu balik.. hehehe.. then teruih dpt tukar ngan a new one..

tapi bagus lar diaorg siap dtg umah kannn... really good customer service!

wwoooo.. kalau i memang pun akan honkkkkkk kereta dia sekuat & sepuas puasnyer... hehehe..

Lady of Leisure said...

wah tabik spring lah kat ko posh.. heheh.. bestnya bukak peti ais penuh susu n vitagen... dah la aku ni hantu vitagen, kejap jer habis hehehe...

irahehe said...

wahh..besnye..
xsangke lak die lyan baek..
igtkn diorg ambik acuh xacuh jer..

rasp said...

untung gak ek gi komplen...
i lah antara org2 yg malas nak komplen tu....
lepas nie harus komplen gak aaaa...

iNa said...

wah..bestnye dpt ganti susu dgn vit lg...hehe..

Mia-Ina said...

kak posh cite psl susu ni...mia pun selalu kena mcm2...tp kat kampung nye pasaraya la..tp klu mia balik JB beli kat bandar2 besar, setakat ni ok...agaknya, nk kata peti sejuk x ok, entahla..tp geram sgt klu beli byk..jd mcm akak kena2...sabo jela

Billet-DOux said...

bestnya dapat susu free.huhu.

y@n@ M!B said...

waa bagus aa action sis..dpd kita ckp blakang baek direct trus komplen kann..hehe..dia pn tau sis pembeli setia kut..huhu ;p

anastasheeka said...

wuahh hak penggune gituuu ;p

Ashikin said...

aha good effort n mmg itu yg kita kene buat kan. ada separuh org tu, dia masuk tong je.. apa laa. duit kita tu penat kita carik. keje berhempas pulas kan.. contoh yg baik puan posh . keep it up :D

Delimasari said...

bagus dan berani...
tp kan pkwe kte klu nk wat aduan = dia akan cakap xpe le...
tension d watnya posh....
nk satu vitagen hehehehehe

NUNU EERA said...

sma la mr poposh.. i dunt like milk 2..

ALoNa Cintamaniszlite said...

bagus..kita kan pengguna.
duit keuntungan syarikat pengeluar kan datang dari pengguna..

poposh tak suka susu..?? tp elok gak ler. tak minum susu pun..badannnnnn!!
hehe

kella said...

wah! memang! ini adalah susu kegemaran saya juga! wah.. tak sangka ya komplen dapat berkotak2 plak lagi ya? waaa.. best..best.. kat dalam peti ada lagi 2 kotak! nanti nak check la, kut2 basi ka.. leh complaint! hihi

mundo idiot said...

Mr poposh ,, how are you hehehehhe

hazeleyed lady said...

ass-salam sis
Wow...that's good Posh...