Klik Jangan Tak Klik

Saturday, October 24, 2009

Tungku

Sebelum korang baca entry ni siler ler klik http://www.catcheye.com.my/?r=3375 mende ni tgh heboh leh dapat duit cam nuffnang..meh ler join beramai2...hehe..pastu klik2 nuffnang......hehe..


Korang mesti tau pasal "bertungku" kan..aku bertungku sendiri ajer...tapi idakler cam org baru lepas pantang tu....aku kalu rajin buat alternate day...especially after sauna...bess badan rasa segar

Aku guna batu sungai ajer...nak2 kalu kita ada "senggugut" ataupun omputeh cakap "period pain" so beselah 1st day period mmg ler sakit sikitkan..so nak bg senang darah kotor tu keluar "bertungku" ada lah cara yang baik...besenyer aku bakar selama 10 minit dgn api yg paling kecil...pastu balut ler dgn kain...kalu tutuh terus dgn batu mau melecurlah...tuam kat perut...kalu rajin konpom perut tak muncit punyer..lagi satu kan kdg2 perut kt kembung disbbkan "angin" ko terailer bertungku...lege lepas tu...

lagi satu tips tungku ni elok di tuam pada tapak kaki...nak pada org tua kita yg dah berumur yg selalu sakit2 kaki ....mmg elok...bertungku ni mmg bnyk khasiat nyer...tak caya cubalah...


Tapi sebelum bertungku elokler letak "krim halia" ni...nak bg cepat sikit lemax2 degil kat perut tu cair..

Kebaikan Bertungku
Bertungku elok untuk membetulkan perjalanan darah, memanaskan badan si ibu serta merawat beberapa penyakit. Malah ia juga dapat memecahkan darah beku.

Terdapat dua kaedah bertungku; Tungku refleksiologi yang menggunakan batu gunung berapi dan bertungku badan menggunakan batu sungai. Tungku refleksiologi diletakkan di tapak kaki kerana tapak kaki merupakan pintu kepada organ-organ penting badan kita. Dengan meletakkan tungku pada tempat yang betul ia dapat merawat rahim dan organ badan yang lain.

Selalunya bertungku dilakukan setelah ibu selesai berurut di awal pagi dan di waktu petang sebelum mandi selama 45 minit. Bagi yang bersalin secara pembedahan, tunggulah luka anda pulih sebelum menjalani rawatan bertungku.

Cara-cara Bertungku
Batu tungku dipanaskan lebih kurang selama 30 minit. Setelah itu, dibalut dengan beberapa lapisan kain yang telah diletakkan daun mengkudu. Setelah dibalut dengan rapi, hujungnya diikat dengan ketat supaya tidak terburai.

Bahagian Badan Yang Perlu Di Tungku
Bahagian peranakan ditungku bagi mengecutkan peranakan yang membesar sewaktu mengandung. Bertungku di bahagian ini perlu berhati-hati. Bahagian badan yang perlu ditungku ialah bahagian dada, ulu hati, tengkuk, ketiak dan belikat. Bertungkuk dibahagian ini dilakukan ketika ibu terbaring.

Tungku diletakkan disekitar buah dada dengan perlahan-lahan supaya darah mengalir dengan baik, mebolehkan air susu keluar lancar. Selepas itu berpindah ke bahagian ulu hati. Tujuannya untuk memecahkan angin di bahagaian perut dan ulu hati. Kemudian beralih ke bahagian kanan ketiak kanan dan kiri. Setelah itu barulah ke bahagian belikat kanan dan kiri untuk beberapa minit.

Di bahagian tengkuk, bertungku dilakukan dengan meletakkan tungku di bawah tengkuk seperti menggunakan bantal. Bahagian ini perlu ditungku untuk memulihkan perjalanan darah di bahagian kepala dan leher.

Di bahagian bawah pinggang pula, anda perlu menungku bahagian betis, peha, punggung, pinggang, pelipat, pergelangan kaki dan tapak kaki. Ia memakan masa selama 15-20 minit. Pada bahagian terakhir, iaitu di tapak kaki, kaki dirapatkan menjadi satu kemudian digerakkan ke hadapan dan kebelakang, atau dengan menggolek-golekkan tungku kehadapan dan ke belakang sekiranya tungku itu berbentuk bulat atau bujur. Biarkan tungku berada di bahagian ini sehingga sejuk.

Waktu yang sesuai untuk bertungku ialah pada waktu pagi, iaitu sebelum matahari naik dan pada waktu petang, selepas waktu asar. Tetapi bertungku boleh juga dilakukan sewaktu badan terasa sejuk-sejuk atau terasa tidak selesa akibat perjalanan darah tidak lancar. Tungku perlu dibakar semula sekiranya telah sejuk.


Psst: Korang pakai krim apa yer untuk slimming....meh ler kita share2 yer...anyway aku still believe in tradisional way....nak2 petua org tua2...mmg ler leceh tapi aku suker....no drug is better...cuma kene rajin & for long term

31 comments:

Lady of Leisure said...

untuk yg nak cepat n senang cam haku, belasah teh irg kampung jer...
mcm best je tungku ni kan..
tapi aku tak berani nak kendalikan batu tungku yg panas ni...
huhu..

babyfreaks@ratusiput said...

wah gitu...cam wanita lepas bersalin aku rase....tp mmg betul posh...yg tradisional ni la yg plg mujarab walaupun kesannya takla serta merta cam ubat2 zaman skang..

POSH76 said...

LOL~Aku teh org kg pernah cuba...tp tekak aku tak leh masuk...lepas tu asik nak p toilet sampai tak leh tahan2...kalu kerje susah ler...huhu

nanti kalu pantang tak leh larik beb...kene gak tp la ni dah ada tungku moden kan...pakai stimyer...hehe

POSH76 said...

ratusiput~betul2 cam mummy & nenek kita muka still tegang lagikan...sakit pun jarang2...aku mmg tak suker nak makan2 ubat2 especially drugs...

Na Shari said...

Oh, thanks for da info sis...Ingatkan orang lepas bersalin je yang boleh bertungku...

Boleh la cuba pulak lepas ni.

p/s: Na pun guna losyen pati mustajab halia jugak...

eyena said...

waah aku tak pernah bertungku mungku ni.. teringin jugak.. tapi camne nak bawak batu tungku mai kolej ni? dah bawak takde lak api.. aduhaii

beginilah nasib pelajar kolej.. haish..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

ya ampun rajinnyer ko kan..bertungku..xpenah siut seumur hidup aku bertungku nie..(sah2 pemalas kan..) tunggu dalam pantang nanti la kot baru belajar menungku...
slimming cream pun aku xpakai..hahahaha sangat pemalas nak jaga badan kan...

POSH76 said...

nashari~Tak semestinyer even kalu u p salon pun depa ada buat treatment cam ginikan...hehe

POSH76 said...

eyena~jgn ler tunggu ler habis belajar...yg dah kawin lagi ler kena jagakan..

POSH76 said...

Purplicious~Ini more to kesihatan & slimmimg...badan ni pakai lamakan...hehe

Ayu Hussien said...

bleh bukak spa ni... hhihihi

Izan said...

samala kita. kekadang tu kalau period pain bertungku. ataupun kalau tergeliat kat mana2 contoh tengkuk ke tangan ke mmg harus bertungku. amalan turun menurun...

::PoRcUpiNe:: said...

kalu xkwin lg,leh btungku x???
nak kurushhhhhhh

Abrahyn said...

batu tungku i dah kena sorok dgn bibik!!! sbb i asyik bertungku jek, takut tak 'lekat' katanyer....hok aloh!!!

n.u.r.u.l said...

last aku bertungku 10th dlu...bila aku btungku jer, aku mesti tido...pasai sedap sgt. kalo nk wangi, balut tungku dgn daun mengkudu....tp kalo org yg tungkukan kita, lg besttt siuttt..

HaSue said...

Kalau masa period pun amat bagus bertungku ni...untuk melancarkan lagi arus..hehe


*klik2 nokia(cbox luar x nmpk)hehe

Dee said...

belum pun ko berpantang ko dh bertungku...syabas!!

kakngah said...

wwwoooohhhh.. tetiber jekaku smangat nk bertungku blk bg pecah lemak2 degil ni..
mana ek aku simpan tungku aku dulu????

Mimy Hamid said...

eh tungku leh pakai ek untuk period..aku ingat untuk org bersalin

POSH76 said...

Ayuhusein~Cecita & skill mmg dah ada...yg takde ONGKOS nyer...mau sponsor ker...hehe

POSH76 said...

Izan~cayalah patutler hang awet muda...hehe

POSH76 said...

Porcupine~Hang bkn dah kuruss ker...actually ramai salah faham saper2 pun leh bertungku tak semesti dlm pantang ajer...bagus utk buang angin "jahat" dlm badan...tu sbb kekadang kita ni gemuk angin sebenarnyer...angin banyak sgt pun tak bagus....mengundang penyakit...hehe

POSH76 said...

Abrahyn~Bertungku tu pun agak2 laaa...kalu nak dekat peyed or perut rasa tak sedap oklaaa.....huhu

POSH76 said...

n.u.r.u.l~mmg ler buat sendiri tak bess...nak2 yg pandai tuamkan....hehe

POSH76 said...

Hasue~betoi2 nak2 yg ada senggugut....tq klik2 lagi yer...hehe

POSH76 said...

Dee~Pra pantang...prektis make perfect...kuang2...

POSH76 said...

KakNgah~ kalu takde p jer kat sungai amik satu batu...hehe

POSH76 said...

MimyHamid~tak semestinyer...bagus utk buang angin...ingat org pantang jer ker ada angin...yg tak pantang ni lagu bnyk angin KUS KUS...hehe

Mama-Danish & Sarah said...

bertungku taim pantang jer, tu pun mengelat taim mak takde....hihihi...

tapi setuju sangat ngan posh, bertungku memang bagus utk kesihatan....

POSH76 said...

mamadanish~cayalah mama...saper yg rajin buat awet muda gitu...hehe

Delimasari said...

bagus info ni