Klik Jangan Tak Klik

Thursday, March 26, 2009

Diet & Workout punye citer

Aku tak leh nak pikir tajuk apa nak letak sbb semenjak dua menjak ni kapla otak aku asik ingat diet & workout aje sampai hubby suruh buat itinerary nak p Melaka pun aku yer yer aje. Ala lambat lagikan. Macam nak p London buat itinerary..hahaha..tp aku mmg mcm ni kena plan baik nyer...

Citer pasal diet aku dulu

nilah dinner aku mlm tadi...jgn salah faham itu bukan roti burger yer..itu wholemeal brand apa tak ingat lak eat with steam brokoli and grill chicken & olive oil..aku adala letak sikit thousand islang sbg pencicah..tp kalu korang strict sgt tak payah ler letak sbb biler aku try makan brokoli camtu jer pun sedap. Roti tu aku belah letak sikit tuna. Sebab aku nak workout so I need energy kang pengsan lak buat JM tu..

Citer pasal JM..Alhamdullilah sudah 3kali aku buat dgn JAYANYA...cuma sekali ajer aku bangun 5am semata2 nak buat JM..sbb kat cari.com tread BFT Fitness club kata elok workout pagi2 kalu nak penurunan yg cepat..tp rasanya cam lum mampu lagilah...tapi aku dah plan workout utk minggu ni..

23/3/2009 - Baru time dari BIM...so dgn gelojoh & excited start buat dah lepas balik dinner. Actually takmo rasmi dulu cuma nak tengok camner jer workout tu..nanti senang nak ikutkan. Last2 mana leh tahan tngk abs si JM and the geng..aku pun ikutlah jugak..complete 20minutes beb walaupun gerakan agak kelam kabut sikit..yelah takde stop langsung. Tapi 1st time gaklah aku rasa warm up yg paling ringkas compare dgn DVD workout yg lain...warm up punyelah lama sampai 10 minutes (boring) mulalah aku fast p tukar yg ala2 laju sikit yg sepatutnyer aku kena ikutkan. Cool down JM pun tak lama..besss..aku tak sukerlaaa lama2 nie..tapi mula2 buat rasa cam nak tercabut peha nie...yelah badan aku dah berat kot...

24/3/2009 - 2nd day aku dgn bangganyer bangun kul 5am smata2 nak buat JM. Hubby cam pelik tapi dia biarkan ajer. Maybe dia kagum dgn semangat aku nak kuruihkan badan. Tapi yg ni mula2 mmg aku energetic..cehh badan tak sakit langsung cergas ajer..tp masuk kul 3pm aku dah ting tong...maybe tak biasa kot.kaki tak sakit...tapi yg sakit bahagian dada dgn lengan..rope2 nyer sbb aku buat push up...mmg aku paling tak suker buat nie..tp dah ada dlm JM tu kena lah ikut..sakit pun paksa diri buat. Malamnyer aku bg body aku rest..buat sauna ajer.

25/3/2009 - Patutnyer kena bangun pagi tapi aku rasa tak lehla so kantoi tak buat...hubby dok tanya naper tak bangun pagi..aku rasa cam tak sedap ati lak..habislah mission aku nie..camner nak shred lemax2 ni. so aku berjaya buat gak tapi kali ni alhamdullilah tak ler teruk cam 1st & 2nd time.Aku dah leh ikut cuma mengah tu masih ada. The best part aku tak rasa penat sgt ..tk minum langsung sampai complete 20 minutes baru aku minum siap tambah lagi sit up + angkat kaki 2 set 10 kali (nak jadikan ni routine sbb ada baca kat internet kalu buat ari2 nanti peha leh selim) ..pastu baru aku minum. Yess I CAN DO IT...aku dok ingat asal penat jer minum takut pengsan lak...buat punyer buat sedar2 dah kat cool down. rasa mcm cepat masa berlalu..cam tak puas lak...chewah baru LEVEL 1 lum LEVEL 2 eksen jer lebey..actually mmg aku ada ati nak p LEVEL 2 sbb perasaan cam dah bley ikutkan..tp atas nasihat cigu BIM suruh buat 10 days dulu..aku ikutlah kang melawan ckp cikgu tak berkat lak...

26/3/2009 - Ingat nak start buat JM pg2 before pigi kerja..siap kunci jam tu...tapi bila alarm bunyi (lagu GEMURUH by FAIZAL TAHIR- nak semangat la kununnyer) ee tak larat nak bangun..So aku dok pikir camner nak buat nie..aku mesti workout DAILY without failed. Aku nak tngk apa jadik kat badan aku dlm masa 30 hari nie..sbb aku tngk dah mujarab kat geng2 lain ni...mesti mujarab kat aku gakkan..

Atas nasihat geng cari nilah lunch aku...mesti korang kata aku burok lantakkan...kentang+2vege


tapi sebenarnyer aku dah dua tiga suap aku makan nasi tu I'm full...tapi sayur tu semua habis..ni yg tinggal


membazir tapi nak buat camner I'm full & enough. Ingat gak ler org susah yg makan bercatu. aku suka2 jer membazir nasi nie..tapi nak buat camner ...tmpt yg aku p tadi..org mintak nasi separuh pun bg cam bnyk gak. Baru try makan nasi..sbb sejak diet ni mmg aku tak amik nasi asyik makan roti organik mcm HAMSTER..tapi dah tak larat lak..cam jemu pun ada...so diet2 gak but kena lah ada variety kan...tp oklah amik nasi ni idak ler ptg aku rasa mcm kebulor. Aku nak try menten camni..tngk body aku boleh adapt tak.

Malam ni buat lagi...DAY 4 cayalah

So here my plan for JM nyer workout...entah jadi ker idak aku kasi test dulu.
20 minutes x 7 days = 140 minutes
45 minues x 2 day (weekend only)= 90 KHATY SMITH FAT BURNING..JM aku buat pg2 bute..yg ni aku buat mlm2 bute...ok tak..
So total workout will be 230 minutes..200 minutes leh loose 0.5kg..


2 comments:

LotsOfLove-Pearls said...

semangat nak kurus neh..
chayok, chayok k..

sedap jer makanan..
lapar plak akue..

POSH76 said...

sedap lagik makan camtu dari makan yg goreng...MENAKUTKAN MINYAK