Klik Jangan Tak Klik

Friday, August 10, 2012

Melayan Selera Anak Itulah Ibu Mithali

Takperkan aku pose entry makan2 ni
walaupun tahu makruh
(Makruh jika dibuat tidak berdosa...tetapi jika ditinggalkan dapat pahala)

Walaupun hidangan yg my mum sediakan bese2 saja...tp semua ni adalah air tangan
mak sendiri
tak main PARAM langsung
entahlah mengarut betul PARAM ni
aku lagi rela makan nasi dgn kicap telur
dari membazir duit kat PARAM...bukan apa adalah dua tiga kali pi
tapi bila makan hampeh....harga toksah dok cakaplah
singgit ni tak main...semua kena up RM2 keatas
Pulut udang terbaek...kat mana pun tak leh lawan
ini fav semua....pantang kalau mak aku buat
confirm tinggal lidi dgn daun pisang tu jer hehe
ini fav aku....cubadak...tak mintak tapi hati seorang ibu tau jer apa kesukaan anakkan

ini baru permintaan aku...takde lauk lain
janji ada "goreng cili"
meletop
Fav Mr Y, abah dan my abg
"Kari Ikan Senangin"
aku kureng sikit...mmg tak makan ikan dalam kuah ni....
telur asin...bulan puasa mmg sodap
Fav my adik dan bro and me too....
sutun goreng kunyit
Mr Y nyer fav..bnyk2 lauk ni yg dia mintak
"Kacang panjang goreng telur"
Bubur lambuk ni jer amik dari masjid

itulah naluri seorang ibu apa saja kesukaan anaknya
pasti dia akan cuba untuk laksanakan
tanpa ada mengeluh sikit pun
betullah kata pepatah
"Seorang ibu boleh menjg 10 orang anak...tapi 10 orang anak belum tentu boleh menjaga seorang ibu"
apa2 pun aku masih bersyukur kerana masih mempunyai ibu yang diberikan kesihatan yg baek
alhamdullilah

Psst: Lagipun mak dah pesan tak payah beli apa2 dari PARAM...cuma adik aku jerlah ada beli ayam panggang kesukaan my father tapi tak habis pun sbb semua dok layan masakan my mum..jadinyer aku pun beli sekerim jerlaaa...fav my father...lagipun bulan puasa ni tamak2 semua nak beli...tp end up makannya seciput jer....keberkatan puasa ialah elakkan dari membazir bukannnya bermewah mewah


19 comments:

♥cikmOt♥ said...

telan air liur nengok seme makanan ni...maklumlah malam tadi sahur minum milo dan roti sekeping

Neeza.Areef said...

mmg mengarut la param skang..jual apa2 je tp bkn sedap pun..mujur lom penah sekali bli kt param..klu nk bli lauk bli kt kdai mkn biasa

SURIA AMANDA said...

bulan posa ni susah nak dpt siput sedut la...

Rinna said...

Masakan ibu adalah yg terbaik.. :)

ieda said...

bubur lambuk tuu x menahan beb
makan lak ngan kari ikan selangin tuu ;))

cha said...

Lama tak update blog sis. Bestnya. Dua kuih tudhla fav i. Haish sedap. Btul tu. kdg kita balik tgk mak dh siapkan fav lauk kita kan :')

Mimy Hamid said...

ye betul ..mak kita tak pernah menghampakan anak nya...apa kita nak makan pasti dia buat...ejak aku jadi mak ni aku paham kenapa kita mesti masak utk anak..anak aku baru pandai makan..

Chenta Eyfa Latieyfa said...

perghhhh sedappp nye menu berbuka.rindu masakan mak sye..huhuhu

iena_mieyna ^^ said...

telur masin terbaik!!!sedap gilosss..mummy's cook mmg da best lah..hehe :)

ALoNa CintamaniszLite said...

Alhamdulillah, posh masih punya ibu yg boleh posh rasa hikmat air tangannya.

Adi Zhaf said...

terliur2 hehehehe =P

http://www.zhaf90.com/

Hanif Idrus said...

Mcm2 ada... Btl masakan the best

SyaNa said...

sama la mcm mama aku, kalo kitorg dtg umah dia buka sana mana dia kasi beli kt param
membazir katanye

best kan blk buka umah mak..syahdu dpt makan lauk dia masak

Cho Zila said...

memang PARAM selalu gak membenggangkan.. tahunni der dua kalijer kot pergi.. tupun beli pada jiran2 yang duk meniaga.. kita dah tau...

norhidana said...

betul lah kak, kt param tuh lbh banyak yg tak ok dr ok... harga jgn ckp, sbb tu dana lbh rela msk.... kalu gi param pun sekali dua je seminggu itu pun beli apa yg tau sedap...

sedap tul menu2 yg akak mintak tuh...mmg betul kan kak, mak kite kalu anak2 balik sume bnda kesukaan anak2 dia nk msk kan...

lieyalatif said...

posh...bertuah dpt mkn air tangan mak time berbuke...lieya ni tak lik kg lagi...balik nak raye ni krang...sempat laa berbuka kat kg sehari heehehehe....

pulut panggang tu nampak sedap tu.....eh semua la nampak sedap...terliur tgk hah....

Hanif Idrus said...

Selamat Hari Raya Aidilfitri!!!!!
Selamat bercuti dan jika pulang ke kampug hati-hati di jalanraya
Blog aku pun cuti gak ….hehhheeh
Tapi entri tetap ada sepanjang hari..
Cuma tak ler blogwalking …hahahahah
Selamat Hari Raya

Reena Onn said...

Sedapnya Posh!! Walaupun orang kata masakan ni simple, nilah masakan yang paling best sekali. Lebih-lebih lagi bila mak tersayang yang hidangkan :)

~AmyLiana86~ said...

sedapnyer..huhu