Klik Jangan Tak Klik

Sunday, January 22, 2012

Petua Hilangkan Batuk~Mujarab Insyallah!!!

Korangkan sedia maklum aku sgt2la
tak suka amalkan "drugs" aka ubat doktor tu
tapi kalau dah tak sihat
nak buat lagu manakan....
kenala gak makan ubat doktor.....
paling tak suka ubat dan spital

Amalan ataupun petua dari MIL kalau sakit tekak or batuk
selain dari kumur air garam
boleh jugak makan buah
"limau sunkist"
(bukan limau mandarin yer...ni makan bnyk tak bagus)
lepas tu cicipkan dgn sedikit garam
pastu makan laa..

Insyallah kalu diamalkan boleh baek
tapi kalau dah teruk baru nak cari buah limau haru ler
dia masa baru nak kena elok makan...
kalau dah teruk boleh tapi lambat ler



tapi kalau dah tak tahan terpaksala bergantung jugak dgn ubat
still tak mo pi doktor
beli jelah ubat kat farmasi...
aku kalau dah teruk baru pi doktor...malas aku nak pi ngadap doktor...


So adalah lebih baek amalkan bnyk buah dan sayuran2 dalam pemakanan seharian...
supaya antibodi lebih kuat
Aku dok telan ubat2 tu sampai la ni tak baek2...apa punya ubat daa...yg bagus satu jer
tido aku lena...ubat tido ke apa ni huhu

tapi aku rasa la ni mmg musim kat opis pun ramai yg kena


Psst: La ni tengah teruk batuk...kong...kong tak tahan aku dibuatnyer...badan pun rasa lemah cam tak sedap huhu..tapi berjalan tetap berjalan....cuti panjangkan

7 comments:

ieda said...

beb .. ieda skrg tgh sakit tekak lah nie .. manelakk nak cari limau nie .. limau CNY banyak lee huhuhu

nak try limau purut dan madulah .. ;)

NighBerkz’S Blogs said...

orang kate memng mkn limau ilang batuk..heheh terbaek..hehhe


http://nighberkz.blogspot.com

Mimy Hamid said...

aku ada petua tradional lain....amalkan kicap dalam 1 sudu diperah limau nipis ...amalkan 3x sehari..aku try mujarab

Totie@Tomy said...

wah mcm2 petua ingat nak try lagipun saya c-zer tak boleh batuk takot jahitan terbuka..salam kenal..

Noshuha gurlz said...

sy asik batuk je bila time malam,sakit la sb sy ada luka jahitan

Cik Syida said...

ok, nti nk tryla.. adeyhh cyda pun sakit tekak dan batuk teruk daa, ubat doktor dah tak jalan daa, huhu

Anonymous said...

Dr pg td skit sgt tekak ni dtmbh dgn batuk memg xlarat r bdnkn... search petua hilangkn sakit ni..tbca blog ni.. n try buat petua minum air garam tu... Alhamdulillah..bransur pilih ckit..trima kasih tok petuanya.. :)