Klik Jangan Tak Klik

Tuesday, June 29, 2010

Penawar musuh ketatku

Jerawatla musuh ketatku yang paling susah nak dihapuskan sejak
aku start datang period lagi
asal aku period jer dia pun mai sekali
tu sbb aku adalah pengguna setia prune inner shine
(pantang dgr promo beli bnyk2)

toksah cakapla mcm2 jenis pimple aku dah rasa
males mau cerita yg dah lepas tu lepasla
tragis sungguh

dah berkurun gak aku dok pakai clean & clear
tp cuma pimple GEL dia nyer aku leh pakai other product range
tak leh masuk baik dari cleanser ker semua
dah cuba tp lagi teruk muka aku
(jgn tak tau aku tak brp bernasib baik bab2 kulit ni)

so far ni lah yg terbaik
lagi satu yg mcm brand OXY atau yang sewaktu
kalu yg ada Benzoyl Peroxide mmg aku tak leh lagi teruk bukan takat teruk
siap melecur kulit ni...punyela kuat ...mmg ler pimple tu mati tapi muka
lak ada scar pasal nak matikan sgt jerawat tu

la ni antara product yg suit to my face gak
"GARNIER blemish GEL"
pun hanya ni yg rasi..yg lain semua tak leh masuk
sbbnyer aku pernah terai dia nyer facial cleanser
dek sbb terpengaruh dgn kegebuan fasha Sandha kununnyer
(walaupun aku tak minat dia)
terbeli...haru kau jerawat naik mencanak..bukan seketul besar
yg jenis kecik2 mau nangis masa tu

camni cara nak pakai...can use day or nite time
tapi aku guna malam jer
ada cooling effect..bangun pagi tengokla
muka menten cumil ajer
hehe

Tapi my advice ni untuk jerawat yg seketol yg keluar bila time bulan mengambang
tapi kalu yang penuh satu muka
i think ada kaitan dgn "hormon"
better jumpa doktor pakar
or watch cara pemakanan & lifestyle
sbb kalu salah pakai produk
silap2 habis muka

muka ni ada satu ajer...jadi jagalah elok2
nak2 yg muda belia
la ni korang lagi lucky taw mcm2 produk leh pilih
dulu masa aku takde nyer
time sekolah dulu kalu takde budget jenuh belek petua2 yg
ada...tingat jenuh dok tenyeh kulit kayu manis nakkan getahnyer tepek kat muka
hehe

Psst: Tapi sejak aku amalkan teh detox ni dah kurenglak nak kene pimple....entah bila aku nak buat special entry pasal teh ni...walaupun ada permintaan...sabar yer baru nak masuk kotak kedua...nanti free aku kasik update naaa

19 comments:

Kak Mah said...

aku la nie tenyeh la aper pun tak berkesan punyerrrr..uhuhuhuhu

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

aku punya setia clean n clear..hehe muka so far xda la masalah na..tapi xda la licin pun muka aku..hehehehe

mama_iris said...

haah..kadang2 kene detox baru jerawat serik nak mai.....toksin banyak pon leh jd punca jerawat....posh minum teh apa?

Lady of Leisure said...

hehe rajin ko menjaga... aku cuma pakai toner, pencuci, mpisturiser, sunblock, nite krim dengan makan supplement jer... inner shine ni sedap tak teringin lak aku nak minum ekekkeke

lily lotus said...

ohh harus dicuba gak ni..ly pun asal peyod jer jerawat datang kembali

niesz said...

detox mmg elok tuk ilang kan jerawat..sbb detox ni buang toxin lam bdn..bile toxin xde..jerawat confirm xnaik..

fairuz said...

i pulak, tenyeh ape pon, ok je..hehehee.naseb baik muke ni tak cerewet!

yahaya said...

cuba mana yang patut...hehhe

zulkbo said...

salam posh..
anda mmg cantik
moga selalu cantik
dan bertambah cantik

atyn zaini said...

salam~ posh sy nk tnya nie...
de petua skali x untuk ilang kan parut jrawat?? garnier blemish gel nie ok x untuk parut skali?? tlong ey....plz3..=(

atyn zaini said...

salam~ posh sy nk tnya nie...
de petua skali x untuk ilang kan parut jrawat?? garnier blemish gel nie ok x untuk parut skali?? tlong ey....plz3..=(

ieda said...

memang detox tuh ok sgt2 .. elok sgt lah tuh .. teruskan beb .. :))

Azmiezas said...

Akak lg best..kalau jerawat nak naik jer, akak cepat2 letak colgate, sapu..pas tu jerawat tu tak jd naik tau...jimat duit mak..

HonEyBuNNy said...

ila gna clean n cler ja....;-) ohhh jerawat...tidak...ehhe

Ms AiReEn MoHd said...

huhuhu aku la ni jerawat kat celah idung yg buat kan idung aku kembang mcm clown da ni...huwaaaaaa..buh ni mujarab ka???

NeenaAnuar said...

I alhamdulillah larr.. lepas umur 20'an jerawat memang kurang menyinggah walaupun dtg cik bulan! kalau ade pun oncee in da blue moon jerk! hihi...

qellissa said...

jerawat kecik2 yg tumbuh segan silu leh pakai ni x? i x penah pakai menda ni..coz jerawat segan nak tumbuh..klu ader pon kecik2..pastu i ni suker picit...ngee sbb tu x penah pakai menda tu..hihihi

POSH76 said...

KakMah~ Hangnyer jerawat tu mmg tak lut tak sesuai sbb tu pasal hormon tapi takper nanti lepas beranak ilang tu insyallah

Purplelicious~ Tak licin tak per tu leh discrub yg penting jgn ada pimple hehe

Mamairis~betul kekadang masalah dalaman kitakan...I guna total image beauty tea keluaran terbaru...sgt mujarab for melaaa

Ladyleisure~kene jagalah beb aku tak lucky cam org lain tak berjaga pun kulit flawless...so keneler usaha sikit yer..sedap sekali minum nak berkali...tp lepas tu jgn p sulam dgn air lak tau

Lilylotus~ cubala mana tau mujarab

niesz~ betoi2 tapi kekadang kalu nak peyed tu seketoi tetap gak singgah...jerawat pemanis katanyer hehe

Fairuz~ U are lucky mydear...hehe

Yahaya~cuba jgn tak cuba...sesuai tak sesuai nasib badanla hehe

Zulkbo~tq la bro masinla mulut bro selalu...hehe

atynzaini~Salam meh nak turunkan segala petua...tak pun I buat special entry untuk u bley...kalu scar ni jgn risau ada ubatnyer tapi yg penting itu jerawat kasik clear dulula yer...tapi mengikut review yg diberi ramai kata leh hilangkan parut jerawat kalu rajin guner....i pun tgh pratikkan hehe

Ieda~Dalaman kene clean beb barula terserlah luarannyer hehe

Honeybunny~ Samalah kita hehe

AireenMuhd~Takper kalu seketoi tu maknanyer jerawat pemanis...tp kat idung tu beb...aku pernah kene jadi bahan jokes jer kat opis nie...hampeh tul....cubala beb mana tau berkesan

NeenaAnuar~Hang takper kulit hang cantik...flawless gitu...u are lucky taw hehe

POSH76 said...

Qellissa~U pun untung beb...I wish aku pun camtu gak hehe