Klik Jangan Tak Klik

Thursday, September 10, 2009

Buka Apa yek

Salam kengkawan...aku nak update apa aku "buka" smlm...sbb gatai nak na p "MAGIC BOO" sempat gakler aku masak yg simple2 ajer...aku bukannyer terer masak ...setakat masak ala2 gitu k lah..sbb aku kalu nak masak ngalahkan "chef wan" bahan2 kena disediakan baru aku leh masak...
Vege tak kire apa adalah "wajib" dlm menuku...aku tak koser beli vege kat luar...sbb kat luar depa kalu masak vege mesti sampai layu sampaikan kaler ijo tu pun ilang...mana nak ada ZAT....
Pastu sempat lagi 15minit nak azan...sempat lagi tergedik nak buat masak kicap....patutnyer "AYAM MASAK KICAP" ini my fav food....aku suker...tngk dlm fridge yg ada ball2....aku hantam sajalah...jadilah masak "kicap bebola ayam"...
Desertnyer "Buah Melaka" tingin sgt nak makan...tapi mesti tak sesedap mak aku buat....sbb gula melaka dia ciput...kalu my mum buat banyak sikit..bilalah aku nak buat sendirik...tingin jer asik merengek mintak my mum buat...la ni aku dok tingin nak makan " badak berendam" mu mum siap cakap "takper malam raya balik mak buat"..itulah naluri seorang ibu..anak dah tua bangker cam aku pun dia layan jer nak makan apa...harus aku tuntut sumer ilmu masakan mak aku ni...nak2 bab buat kuih tradisional...belinyer tak sedaplaaa..huhu
Dek sbb tingin sgt "TEH TARIK" bulan poser ni bagus betul tekak aku jarang dah minum mende2 ni.....tp nak lepas kan gian aku bikin "TEH TARIK" sendirik kureng manis punyer...sedapp...siap tarik sampai kasik buih lagi...hehe
Tapi biler time nak buka terpaksalaa buka dgn "buah melaka" instead of kurma "yusuf taiyoob"...aku suker sgt ngan kurma ni..buka jer aku taram 2 bijik...sahur 4 bijik + HL marigold milk....last2 tngk smlm habis sudah..tapi brand ni mmg sedapla...


Psst: korang dah tukar duit raya ker...k lah dah jenuh aku membebel ajer...aku nak gi bank tukar duit rayer...nanti last minute habis pulak...eeeleh camlah banyak naaa aku nak p tukar......sambil tu nak p cari hadiah utk MAMATISYA....kang lambat2 tak pasal2 dia balik kg.....hehe

19 comments:

Lady of Leisure said...

haha.. ikan yusof taiyoob klakar la..
sebut yusof taiyoob sambil berbisik lak hehe..

Mimy Hamid said...

dah seminggu pose..kurma ko ada lagi ke..kurma aku ni habis dah kena baham siang malam..

sis_nita said...

beb!

sama laa kurma kita :)

teringin gak nak makan buah melaka tu.. urmmm.. nak cari kat PARAM laa petang ni..

Softtouch [Hanim] said...

kurma yusuf taiyub mmg sedap nak2 kalu yg basah punya. Maksudnya yg lembik lah. sy xsuka kurma yg kering.
Smpat jgk masak yer sis wpun dah lmbat..bagus bagus..
xtujar duit raye lg..nnti2lah..sy suh abah tukarkan..he he he

mama tisya said...

sedap nmpk ayam kicap bebola itu..yum2...

hah tukar duit ry byk2 skit..leh bg kt tisya skit...sila2 cpt bli adiah ye..kekekekekek

Ella said...

hr tu teringin makan buah melaka, siap beli bahan buat sendiri tu..
beli - inti dia sikit, tak best.
buat sendiri inti byk, sedap..hehehe

posh..
aku nk berbuka kat nelayan titwangsa ptg ni ngan kawan2.
harap2 ler sedap...

nak makan steambot - ketam. haha

Rinna said...

Amboi..berbuih teh tarik tuh.. sedap plak tgk bebola masak kicap tuh.. :)

POSH76 said...

LOL~entah cam iklan "jamu rapat" ajer...hehe

Tp disbbkan iklan tu gak ler aku terrrrbeli....hehe

tp mmg sedap sgt....

POSH76 said...

MimyHamid~dah habis ler beb...aku dok buat cam tit bits...takper ngunyah mende healthy...hehe

POSH76 said...

SisNita~samalah kiter..lagipun ramai yg terpengaruh dgn keasyikan iklan dia tu...haha

carik2 jgn tak carik...hehe

POSH76 said...

Hanim~Betul2 sis pun tak suker keringnyer...masak ler simple2 jer bukan pro masak pun...janji sodap di telan...

sis sajer tukar cepat..kang last minute sampul raya pun habisss...hehe

POSH76 said...

MamaTisya~mmg sedap wahhh angkat bakul jab...hehe

Dah p tukar dgn segera...sbb takut last minute bukan takut duit habis...takut sampulnyer habis...hehe

Don't worry mama...sudah kautim..insyallah sok timerlah...hehe

sis_nita said...

pasal duit rayerr tu.. saya senang sket sbb kat opis ni aderr laks staff yg sominyerr keje bank..

tetiap tahun mmg tukar kat dia jek..

Dee said...

iklan yusuf taiyoob tu mula2 member aku ckp..iklan apa ni..u so tight..hahaha..rupa2nya yusuf taiyoob..

POSH76 said...

Ella~buat sendirik lagi besskan..sumer leh letak lebey2...hehe

bestnyer nak upload gambo yer....hehe

POSH76 said...

Rinna~teh tarik tu letak sabun sikit...hehe

sedap tak cayer terai..hehe

POSH76 said...

Sis Nita~Untungnyer...saya lagi bess dululah masa keje bank...suka suki tukar duit sendirik....sampul raya pun melambak sampai tak guna...tp dah keje ngan company ni habuk pun tarak tu yg kene buat early preparation...hehe

POSH76 said...

Dee~iklan wat suspen...hehe

Kaseh said...

ko ni asyik teringin dan mengidam ni.. ada apa2 ke nih?? waahhh....kalau ada akula org pertama yg sangat gumbira.. eheh
ermm biaslaa posh..air tangan ibu mmg buat apa saja mesti sedap.. aku tingin gak nak pandai masak cam mak aku..pandai wat kuih smeua tuh.. senang sok anak2 aku kans.. tapi..ntahlah.penyakit malas menguasai diri aku wakakak..

ko dah tuka duit raya ehh.. ok taun ni aku g beraya umah ko eik.. hehehhe..aku tak tukar lagi.. natila next week baru tukar kot..