Pagi2 Selasa ni terasa nak kasi resepi
"Resepi Puding Jagung"
bahan~bahannya
1 tin jagung berkrim
1 tin susu cair @ secukup lemak.. 3/4 pun boleh
2 paket agar2
Gula secukup rasa
3 sudu besar tepung kastard
Cara~Caranya
~Agar-agar dimasak sampai hancur dan kalu boleh tapis. Panaskan lagi ..~masukkan gula,
tepung kastard yg dicampur sedikit air, susu cair..
kacau perlahan lahan
~masukkan jagung dalam tin tu , warna kuning, esen... dah nampak macam berkilat tu.. masuk acuan.
~Sejukkan....dah betul2 sejuk baru masuk dalam fridge
***Pastikan air tu tak masuk ke dalam puding ya!
Yang ni aku tak terai lagi...so tepek kat blog untuk reference
tak pernah lagi makan puding jagung dgn kuah cocktail
KUAH BUAH-BUAHAN (Kuah Cocktail)
Bahan-bahannya;
- Buah-Buahan Dalam Tin / Cocktail Fruit 1 tin
- Susu Cair 1 tin
- Gula Pasir 4 sudu besar
- Garam ½ sudu kecil
- Tepung Jagung (Optional) 1 sudu besar
- Air Masak ikut kesesuaian
Cara Membuatnya;
- Masukkan semua bahan ke dalam periuk.
- Masak dengan api sederhana kecil.
- Bila dah mendidih, sila tutup api dan sejukkan.
- Jika anda dapati kuah terlalu pekat, sila tambahkan air masak mengikut kesesuaian yang anda perlukan.
- Jika anda merasakan kurang manis, sila tambah gula pasir atau gunakan SUSU/KRIMER PEKAT MANIS.
- Setelah selesai memasak, sila sejukkan kuah dengan suhu bilik.
- Apabila kuah telah bersuhu normal, masukkan ke dalam peti sejuk
Psst: Sedap kalau pekena puding ni time minum petang.....telan jer tak yah nak kunyah2
suka puding jagung
ReplyDeletekiuh favvy abah aku...nak try la buat..tambat hati abah aku..mana tau dpt duit kan...erkk gitu pulak..lalala
ReplyDeletefebret el ni posh
ReplyDeletenah sekali je el buat ritu menjadi..pastukan posh asik x jadi jek...puding tu jd lembik...xtau nape..xpelah nti el try resepi posh ni..harap2 jd lah nok...:)
adoi sis...terliur dah ni...peberet ni bab jagung2 nie...lieya suke sejukkan dlm peti ais baru ngap....adoi sedapnye la haiiiii!!
ReplyDeletei pun suka...
ReplyDeleteslalu buat tanpa letak agar2...
jez kastard, gula, air, susu ideal and jagung jer....
nyummy!!!
ReplyDeleteWauuuuu ... sedapnya ..lama sudah tak makan .. nanti nak try buat la .. nyam nyammmmmmmmmmmmm
ReplyDeleteMmg mnyelerakan..kita pon suka puding nie..:D
ReplyDeleteNyum2 sedapnyaa puding jagung Posh.. :)
ReplyDeletelamanya tak makan puding ni.. tengok memang sedaplah..
ReplyDeletethanks share resepi..sya suka puding jagung ni,,
ReplyDeletebestnyer puding jagung...tapi nak buat sangatlah malas...hehehe
ReplyDeletelenkali boleh tiru resepi posh, sebab selalu cik ina buat puding tak buh agar-agar.garenti sedap ni, makan sejuk-sejuk : )
ReplyDeleteUmah akak ni, akak je yg mkn puding jagung ni, gurl ngan hb x gemor.... Akak buat x boh pong agar2 tuh.... :)
ReplyDeleteermmm beb .. taruk peti .. lagi best .. sejukk je :)
ReplyDeletemakanan kukus2 ni i boleh try masakla...periuk kukus je ada pun...mcm yummeh jer....
ReplyDelete