Tuesday, December 20, 2011

Resepi Puding Jagung!!!!

Pagi2 Selasa ni terasa nak kasi resepi
 


"Resepi Puding Jagung"
Meh kita check it out 
bahan~bahannya
 
1 tin jagung berkrim 
1 tin susu cair @ secukup lemak.. 3/4 pun boleh 
2 paket agar2 
Gula secukup rasa 
3 sudu besar tepung kastard
 
Cara~Caranya
~Agar-agar dimasak sampai hancur dan kalu boleh tapis. Panaskan lagi ..

~masukkan gula,
tepung kastard  yg dicampur sedikit air, susu cair..
kacau perlahan lahan

~masukkan jagung dalam tin tu , warna kuning, esen... dah nampak macam  berkilat tu.. masuk acuan.

~Sejukkan....dah betul2 sejuk baru masuk dalam fridge
***Pastikan air tu tak masuk ke dalam puding ya!

Yang ni aku tak terai lagi...so tepek kat blog untuk reference
tak pernah lagi makan puding jagung dgn kuah cocktail

KUAH BUAH-BUAHAN (Kuah Cocktail)

Bahan-bahannya;
  • Buah-Buahan Dalam Tin / Cocktail Fruit 1 tin
  • Susu Cair 1 tin
  • Gula Pasir 4 sudu besar
  • Garam ½ sudu kecil
  • Tepung Jagung (Optional) 1 sudu besar
  • Air Masak ikut kesesuaian
Cara Membuatnya;
  1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk.
  2. Masak dengan api sederhana kecil.
  3. Bila dah mendidih, sila tutup api dan sejukkan.
  4. Jika anda dapati kuah terlalu pekat, sila tambahkan air masak mengikut kesesuaian yang anda perlukan.
  5. Jika anda merasakan kurang manis, sila tambah gula pasir atau gunakan SUSU/KRIMER PEKAT MANIS.
  6. Setelah selesai memasak, sila sejukkan kuah dengan suhu bilik.
  7. Apabila kuah telah bersuhu normal, masukkan ke dalam peti sejuk
Psst: Sedap kalau pekena puding ni time minum petang.....telan jer tak yah nak kunyah2

    16 comments:

    1. kiuh favvy abah aku...nak try la buat..tambat hati abah aku..mana tau dpt duit kan...erkk gitu pulak..lalala

      ReplyDelete
    2. febret el ni posh
      nah sekali je el buat ritu menjadi..pastukan posh asik x jadi jek...puding tu jd lembik...xtau nape..xpelah nti el try resepi posh ni..harap2 jd lah nok...:)

      ReplyDelete
    3. adoi sis...terliur dah ni...peberet ni bab jagung2 nie...lieya suke sejukkan dlm peti ais baru ngap....adoi sedapnye la haiiiii!!

      ReplyDelete
    4. i pun suka...
      slalu buat tanpa letak agar2...
      jez kastard, gula, air, susu ideal and jagung jer....

      ReplyDelete
    5. Wauuuuu ... sedapnya ..lama sudah tak makan .. nanti nak try buat la .. nyam nyammmmmmmmmmmmm

      ReplyDelete
    6. Mmg mnyelerakan..kita pon suka puding nie..:D

      ReplyDelete
    7. Nyum2 sedapnyaa puding jagung Posh.. :)

      ReplyDelete
    8. lamanya tak makan puding ni.. tengok memang sedaplah..

      ReplyDelete
    9. thanks share resepi..sya suka puding jagung ni,,

      ReplyDelete
    10. bestnyer puding jagung...tapi nak buat sangatlah malas...hehehe

      ReplyDelete
    11. lenkali boleh tiru resepi posh, sebab selalu cik ina buat puding tak buh agar-agar.garenti sedap ni, makan sejuk-sejuk : )

      ReplyDelete
    12. Umah akak ni, akak je yg mkn puding jagung ni, gurl ngan hb x gemor.... Akak buat x boh pong agar2 tuh.... :)

      ReplyDelete
    13. ermmm beb .. taruk peti .. lagi best .. sejukk je :)

      ReplyDelete
    14. makanan kukus2 ni i boleh try masakla...periuk kukus je ada pun...mcm yummeh jer....

      ReplyDelete

    Komen biar ikhlas & membina
    Kutukan adalah tidak dibenarkan sama sekali
    Terima kasih kerana sudi komen
    i likeeee